Over De Blauwe Pauw

Historie van het pand

De naam “De Blauwe Pauw” is ontleend aan het smeedwerk boven de statige voordeur en verwijst ook naar de tijd waarin het pand gebouwd en gedecoreerd is: de Belle Époque (1890- 1914) met Jugendstil/Art Nouveau. In het smeedwerk bevindt zich ook een esculaap, een herinnering aan de functie als huisartspraktijk.

Op de plek van twee nog oudere panden werd in 1899 dit statige herenhuis gebouwd in opdracht van tabakshandelaar Kievits. Aan de achterzijde van het pand bevond zich het tabaksfabriekje (nu privéwoning van de eigenaren) en aan de linkerzijde was de winkel (nu Tijdink & Tijdink, catering in heerlijkheden, www.tijdink.nl ) met daarboven woningen voor het personeel.

Het in neorenaissance stijl gebouwde huis is nog rijk voorzien van originele elementen zoals de diverse gedecoreerde stucplafonds, het trappenhuis, de deuren met de tabakspotten en de Jugendstil-serre met daarboven een loggia.

Vanaf de dertiger jaren tot aan 2010 deed het pand dienst als dokterswoning met praktijk aan huis. Menig Bosschenaar kwam in de loop der jaren in de praktijken van de opeenvolgende huisartsen Van Hoeckel, Van Mackelenbergh en Bots.

Sinds begin 2017 is het pand aan een nieuw leven begonnen als boutique hotel/bed and breakfast. Een gastvrij, ongedwongen en persoonlijk mini-hotel in een historische setting.

(Klik op een foto om de foto’s groot te bekijken)

 

 

Scroll naar boven